Het perceel heeft een puntige vorm dat aan de ene zijde begrensd word door een beek en aan de andere kant door een straat. Achter het huidige gebouw loopt een veel gebruikt olifantenpad. Het terrein loopt sterk af richting de punt van het perceel en de beek.
Het huidig gebouw was een parochiaal centrum en de rest van het terrein werkte als parking voor een woonzorgcentrum en een lagere school wat verderop.
De gemeente besliste om deze site nieuw leven in te blazen. Er komt een nieuw multifunctioneel gebouw met functies voor de lokale gemeenschap: een buitenschoolse kinderopvang, een uitleenpost van de bibliotheek én een polyvalente ruimte die kan gebruikt worden door lokale verenigingen en initiatieven.

Luchtfoto van de bestaande toestand.

Analyse van het programma in verhouding met de grootte van het perceel.

Via ontwerpend onderzoek werd onderzocht hoe het gebouw zich kon verhouden tot en functioneren op het terrein.
variant 1
variant 1
variant 2
variant 2
variant 3
variant 3
Na grondige analyse van het programma en alle parameters werd geopteerd voor een compact, polyvalent en duurzaam nieuw gebouw met verdieping, gesitueerd op de locatie van het huidige gebouw. Maar, rekening houdend met de voorschriften uit het geldend bijzonder plan van aanleg, het reliëf en de overstromingsgevoeligheid van het perceel, werd de positie van het nieuwe volume geoptimaliseerd.
bestaande toestand
bestaande toestand
nieuwe toestand
nieuwe toestand
Het nieuwe gebouw wordt ingeplant op de hoogste zone van het perceel, als tribune aan de rand van het park. Vanuit elke belevingsruimte is er zicht op deze inspirerende groene buitenruimte. Bij de buitenschoolse kinderopvang wordt een deel van het park exclusief afgescheiden, opgehoogd tot niveau vloer van het BKO, en ingericht als motorische ontdekkingsruimte met toegang tot een buitenberging.  
Het park wordt een groene ontmoetingsplek die het socio-cultureel verhaal versterkt. Trage verbindingen connecteren het park met de buurt. 
De verhardingen op het terrein worden beperkt tot de meest essentiële zones. De toegangszone voor het inkom van het gebouw wordt ingericht als vergroend ontmoetingsplein en geeft toegang tot een aanpalende fietsenstalling. Een functionele (snelle en verharde) verbinding langs deze fietsenstalling connecteert de kerkwegel met de hoofdstraat. 
Binnen de parkzone wordt het huidige infiltratieoppervlak (mogelijk overstromingsgevoelig gebied) en het bestaande reliëf maximaal behouden. Het park straalt een landelijke sfeer uit door toepassing van een klassiek hooilandbeheer en bloemenweide gecombineerd met maaipaden. Alle bestaande bomen worden behouden.  
Drie zones bepalen de zuivere leesbaarheid van het nieuwe gebouw: de circulatiezone (1), de technische en sanitaire zone (2) en de belevingsruimten (3).
Het programma werd georganiseerd over twee bouwlagen, waarbij de belevingsruimten, die de drie hoofdfuncties van het gebouw omvatten (bibliotheek, polyvalente ruimte en BKO), een etalage met open zicht op het park (4) krijgen. Waar de hoofdfuncties aan elkaar grenzen, worden ze van elkaar gescheiden door akoestische wanden. De technische zones en circulatie bevinden zich aan de andere kant van het gebouw. 

Hieronder kan u enkele visualisaties vinden:
Luchtfoto
Luchtfoto
Parkgevel
Parkgevel
Voorgevel
Voorgevel
Voorplein met fietsenparking
Voorplein met fietsenparking
Bibliotheek
Bibliotheek
Kinderopvang
Kinderopvang

You may also like

Back to Top