Dokterswoning
Dokterswoning
Tuin
Tuin
Na de publicatie van een ruimtelijk uitvoeringsplan, waarbij één van de projectzones bovenstaande dokterswoning met tuin omvatte, werd een ontwerpend onderzoek uitgevoerd, om een tegenvoorstel te bieden op het -door het RUP- voorgestelde inrichtingsplan voor de betreffende projectzone.
De statige dokterswoning uit 1928 is vastgesteld als bouwkundig erfgoed en bepaalt mee het dorpszicht (deze staat in het centrum van het dorp). De tuin ligt verborgen tussen de omliggende bebouwing en wordt langs de noordzijde begrensd door een oude kerkwegel.

Inrichtingsplan te vinden in het RUP, met aanduiding van het perceel.

Samen met het inrichtingsplan van het RUP werden enkele principes verduidelijkt: 
- Binnen de site kunnen enkel eengezinswoningen ontwikkeld worden, dit met respect voor het behoud van de waardevolle bomen, het behoud van de voormalige dokterswoning en de realisatie van publiek groen. 
- Autoverkeer binnenin het gebied wordt geweerd en parkings worden via parkeerhavens aan de randen gerealiseerd.
- Als afwerking van de verkaveling (rechtsonder het plan) kunnen twee extra eengezinswoningen worden gebouwd, op voorwaarde dat er een langzame verkeersverbinding wordt voorzien. 
- Het aantal parkeerplaatsen bedraagt 1 per woonentiteit.
nieuw inrichtingsplan 1
nieuw inrichtingsplan 1
nieuw inrichtingsplan 2
nieuw inrichtingsplan 2
In het nieuwe inrichtingsplan 1 wordt de bebouwing op het zuidelijke deel van de site voorzien. Op die manier kan de noordelijke zone volledig als openbaar park worden ingericht en naadloos aansluiten op de kerkwegel, de (toekomstige) groene parkeerzone en de pastorij(tuin). Een drevenpatroon dooradert zowel het park als de woonzone en zorgt voor trage verbindingen vanaf het centrum van het dorp. 
Er worden twee bouwzones gedefinieerd met in totaal acht woningen. Deze bouwzones vullen het stedenbouwkundig patroon van de omliggende bebouwing perfect aan. Dit resulteert in een logische overgangszone tussen de achterliggende woonwijk en het openbaar park. De voorziene bouwzones laten ruime en gevarieerde woonvormen toe, gericht naar een private tuinzone, en conform het dorpse gabariet.  
Gemotoriseerd verkeer wordt zoveel mogelijk geweerd van de site. Er wordt één toegangsweg - voor bewoners en bezoekers - voorzien ter hoogte van de kerkwegel ('dreef' op plan). Parkeerplaatsen worden binnen de woonvolumes geïntegreerd en de bezoekersparkeerplaatsen situeren zich langs de oostelijke perceelsgrens. Zowel het wonen als het parkeren wordt op die manier aan de randen van de site georganiseerd.  
Met dit inrichtingsplan wordt gestreefd naar maximale ontharding en vergroening. Zo wordt er rekening gehouden met de aanwezige bomen op het terrein.
Doordat de voorziene toegang voor gemotoriseerd verkeer in het nieuwe inrichtingsplan 1 over vier aanpalende percelen dient te worden aangelegd, is de mogelijkheid tot ontsluiten langs deze weg niet verzekerd.  
Om niet afhankelijk te zijn van aanpalende eigenaars wordt een tweede alternatief inrichtingsplan voorgesteld waarbij de toegang via de reeds aangelegde aanzet op het einde van de kerkwegel ('dreef' op plan) zal gebeuren.  
Bij deze inrichting blijft de parkgrootte aanzienlijk en blijft deze aansluiten op de kerkwegel, worden de leefzones van de nieuwe woningen gericht naar het park, wordt het ook voor de buren, die aansluiten op de tuin, mogelijk om de achtertuinen te bereiken en moet er, ter vervanging van de gerooide bomen, nieuwe streekeigen bomen worden aangeplant.
De toekomstige invulling van de historische dokterswoning wordt niet bepaald. Een tuinzone en/of een uitbreiding aan de oostzijde/achterzijde van de woning behoort tot de mogelijkheden. Het is vanzelfsprekend dat het programma en de daarbij horende aanpassingen in verhouding zullen moeten zijn met het schaal van het dorp. 
ontwerpend onderzoek
ontwerpend onderzoek
ontwerpend onderzoek
ontwerpend onderzoek
ontwerpend onderzoek
ontwerpend onderzoek

You may also like

Back to Top